Reiseblogg fra Travellerspoint

Ghana

I slutten av februar reiste jeg til Ghana for å besøke samarbeidspartnere til x-plore og for å se hvordan de frivillige har det.

sunny 35 °C

Å reise til Ghana sammen med en venninne av meg, Linda, er et av høydepunktene i mitt liv så langt. Jeg hadde ikke forventet at det skulle være så annerledes som det faktisk var og at alle skulle være så utrolig hyggelige!
Vi reiste til Ghana for å besøke SYTO, x-plores samarbeidspartner i Ghana. I løpet av orienteringsuken til SYTO som er i Accra, rakk vi å dra på byvandring, markedet, stranda og vi bare sugde til oss inntrykkene mens vi reiste rundt. Vi var også med på både tromme- og dansekurs, språkkurs og vi lærte om de kulturelle forskjellene. Omtrent alt er annerledes og hvis noen for eksempel sier at du er tykk så er det kompliment. Heldigvis fikk vi ikke mange komplimenter!
Gjennom SYTO fikk vi muligheten til å besøke barnehjem, skoler, et datakurs for jenter, sykehus, HIV prosjekter og vertsfamilier. Vi møtte mange av de frivillige som jobber på disse stedene og det var lett å se at hjelpen de kunne tilby betydde mye for både barna og de lokale som de jobbet sammen med.
Ghana 06 101.jpg
På barnehjemmene lekte de mye med de eldste barna før de gikk på skolen, og de ga de små ekstra oppmerksomhet når de eldste hadde gått på skolen. Det var to kanadiske jenter som jobbet på barnehjemmet som vi besøkte og de kunne fortelle at en baby som var en ukes gammel hadde blitt lagt på trappen til barnehjemmet. Babyen fikk mat, klær og en seng, men hun trenger også litt ekstra omsorg og det kunne de frivillige hjelpe til med.
På skolene underviser de frivillige i matte og engelsk. Noen velger å hjelpe de barna som henger etter i undervisningen i egne grupper, og noen underviser en hel klasse mens læreren for klassen hjelper de svakeste.
Ghana 06 100.jpg
Sykepleierne reiser som oftest rundt til landsbyer sammen med lokale leger og sykepleiere, de setter blant annet vaksiner og de hjelper de som er syke.
Vi besøkte også et dataprosjekt som er basert på frivillig hjelp og som er avhengig av støtte fra enkeltmennesker og organisasjoner. Der la de vekt på å lære opp jentene i området til å kunne bruke windows.
Vi besøkte også mange av vertsfamiliene og alle var utrolig gjestfrie. Ghana 06 077.jpg
De syntes at det var veldig morsomt at vi kom og tok bilder av husene deres, de kunne ikke helt forstå hvorfor vi synes at det var spennende. Vi møtte to jenter som vasket klærne sine for hånd i solen. Det så veldig idyllisk ut, men man setter nok ekstra pris på vaskemaskinen når man kommer hjem igjen.Ghana 06 072.jpg
Vi reiste også rundt og vi besøkte Cape Coast som ligger ved kysten. Et utrolig vakkert sted med strender og palmer så langt øyet kan se. Det var også en del fiskere på havet i små båter, og det var spennende å følge med på dem. I Cape Coast og Elmina, som er en liten by i nærheten, ligger det to slott fra tiden hvor slavedrift var vanlig. Slottet i Elmina er den eldste europeiske bygningen Sør for Sahara. Vi hadde en guidet tur i slottet i Cape Coast og det var noen triste historier vi ble fortalt. Vi var ikke klar over hvor omfattende det ble organisert og å få det på nært hold var gripende. Vi tok oss en pause etter det for å fordøye inntrykkene.
Etter dette dro vi til et hotell og betalte 30 kroner for å ligge ved svømmebassenget hele dagen, deilig med litt ferie! Dagen etter dro vi til Kakum National Park som er en regnskog hvor de har hengt opp hengebroer mellom noen av trærne opptil 40 meter over bakken. Vi følte det som om vi gikk på regnskogens tak og jeg forventet nesten å se en dinosaur i horisonten.
Ghana 06 093.jpg
Vi tok også bussen til Kumasi som ligger midt i Ghana. Det gikk veldig bra å reise rundt og vi følte oss veldig trygge. Alle var hjelpsomme hvis vi rotet oss bort og fortalte oss stort sett om de billigste alternativene for å komme oss forskjellige steder. I Kumasi besøkte vi noen vertsfamilier og flere av frivillighetsprosjektene. Vi dro også på vest Afrikas største marked med over 10.000 forhandlere. Der solgte de alt fra griselabber, snegler, fisk, stoff til kjoler og gardiner, klær og alt man kan tenke seg. Vi hang oss på guiden vår for ikke å bli helt fortapte! Vi var også så heldige å få se den lokale kongen, ashanti kongen, og vi måtte reise oss opp fordi vi var så nærme han. Dette var tydeligvis veldig stort, og vi merket på guiden vår at han var helt i ekstase. En spennende opplevelse.
Tilbake i Accra dro vi på markedet for å kjøpe gaver og souvenirer, og vi fikk praktisert pruteteknikken vår. De hadde nok blitt veldig overrasket hvis vi ikke hadde prutet. "The price is ...., but I'll give you a good price. How much are you willing to pay?" Vi hentet også de afrikanske draktene våre, hvor vi tok ut stoff på markedet og fikk en dame til å sy draktene for oss. Ghana 06 116.jpg
Vi dro på stranda og rakk å bli litt solbrente før vi pakket sammen sakene våre og reiste hjem til Norge på kvelden. Disse to ukene var mye mer enn jeg forventet før jeg reiste og åpnet opp øyene mine for Ghana og vest Afrika. Jeg gleder meg allerede til neste gang jeg skal besøke området!
Les mer om Ghana prosjektet til GoXplore her.

Skrevet av Helgairen 00:50 Arkivert i Ghana Tagged backpacking Kommentarer (0)

Forventninger til Australia-tur med Work & Travel og x-plore

Sålenge jeg kan huske, har jeg drømt om å reise verden rundt. Da slutten av studiene på NMH i Oslo nærmet seg slutten, fant jeg ut at nå var tiden kommet for å undersøke hva som befant seg utenfor Europas grenser. Mange land ble vurdert, og forskjellige reisemåter diskutert. Vi hadde lyst til å være borte en stund, men hvordan få pengene til å strekke til?
Høsten 2002 leste jeg og min reisepartner tilfeldigvis om Work & Travel på nettet, og fant ut at Australia - ja DET var virkelig stedet! Vi reiste på et informasjonsmøte på kontoret i Oslo, og hadde vel bestemt oss før vi gikk derfra. Vi meldte oss på tidlig, og hadde 7 lange måneder på oss til å ordne alt det praktiske før reisen, fullføre studier, selge bil, leie ut leilighet osv.
Mange lurte på hva det var vi var i ferd med å begi oss ut på, men forsto etterhvert at dette virkelig var noe vi hadde lyst til, og at Australia hadde utrolig mye å by på!
24. august 2003 reiste vi avsted med mange sommerfugler i magen. Etter å ha vært på reisefot i et døgn dumpet vi ned på marken i Sydney. Jeg har i ettertid reist mye omkring i verden, men jeg kan underskrive på at Sydney er det varkreste stedet jeg noen gang har besøkt.

Les mer om vårt program i Australia HER.

Skrevet av kinehau 06:21 Arkivert i Australia Kommentarer (0)

Kwantu Wildlife Reserve

06.06. - 07.06.05

Etter å ha forlatt Cape Town, besøkte jeg Kwantu Wildlife Reserve, der SASTS har et villdyrsprosjekt. Deltakere på dette prosjektet deltar på introduksjonsuken i Cape Town før de reiser til reservatet som ligger i nærheten av Port Elizabeth.

Reservatet har alle "Big 5", som vil si løve, neshorn, elefant, flodhest og bøffel. Det er gode muligheter for safarier i området, som forøvrig er veldig vakkert! Jeg var på en safari, og så blant annet løver, elefanter, sebraer, giraffer og mange forskjellige antiloper. Veldig avslappet atmosfære, og hyggelige mennesker.
Deltakere her må ha endel erfaring fra dyrehold, dyrehager e.l. for å bli akseptert.

Skrevet av kinehau 02:01 Arkivert i Sør-Afrika Tagged backpacking Kommentarer (0)

Besøk på prosjekter i Cape Town-regionen

31.05.05

IM000400.JPG

Jeg var med Marina i SASTS for å besøke endel av frivillighetsprosjektene i Sør-Afrika. Vi kjørte rundt og så på både endel av skoleprosjektene, et miljøvernprosjekt og et helseprosjekt.

Noen av prosjektene som vi besøkte var:

Lieftespoort School; Liten barneskole med en gjeng morsomme barn og en hyggelig "frøken". Her blir en tatt godt imot! Et menneske fra et annet land er veldig eksotisk, og alle barna ville være med på bildene!

Place of Hope; Dette er et slags krisesenter for kvinner med voldelige menn. Her får de bo sammen med barna sine til de har kommet til hektene. I tillegg læres de opp i forskjellige kvalifikasjoner, slik at de lettere kan forsørge seg selv når de kommer hjem igjen.

Leliebloem House; Dette er et senter for barn som er tatt vekk fra familiene sine av forskjellige årsaker. De både bor og går på skole på senteret, og læres opp i sport, engelsk etc.

Rondelvei Nature Reserve; Her har frivillige sjansen til å jobbe som guider, så dette prosjektet passer godt for de som har lyst til å prøve seg litt innenfor turistnærngen. I tillegg til flodhester har stedet slanger, fugler og mus.

Live to Love Centre; Dette er et kombinert sports- og HIV/AIDS opplkysningssenter. Barna blir opplyst om farene for å bli smittet, samtidig som de kan ta del i sportsaktiviteter. Det at det er sportsaktiviteter på senteret gjør det mindre tabu å bli sett når en går inn der.

Skrevet av kinehau 01:47 Arkivert i Sør-Afrika Kommentarer (0)

Marine Project - Wildlife Volunteer South Africa

27. - 29.05.2005

IM000331.JPG

Jeg tilbrakte helgen på Sør-Afrikas vestkyst, nærmere bestemt på prosjektet Marine Conservation. Dette er et litt annerledes prosjekt enn de andre x-plore tilbyr med løver, elefanter osv, rett og slett fordi det her er en helt annen type dyr. Stedet ligger inni et naturreservat, og er hjemmet til blant annet seler, hvaler, skorpioner og andre dyr som trives ved eller i havet. Dette er stedet for de som liker å dykke eller å oppholde seg ved sjøen.

Innehaveren av prosjektet heter Hannes og har vanvittige kunnskaper om alt som har med havet å gjøre. Leiren ligger bare noen meter fra havet, og jeg sov i en liten hytte (såkalt "A-frame") der bølgene dysset meg i søvn om kvelden. Det er ingen elektrisitet her, så det gjelder å ha en lommelykt med seg! Alle menneskene som er på prosjektet er gjestfrie og vennlige, og i helgene kommer det venner av dem og andre turister på besøk til leiren.

Straks en ankommer leiren merker en av skuldrene senkes - her er det ikke noe stress! Det er også mulig å padle kajak, gå turer, se på solnedgangen eller bare ta det med ro om kvelden.

Skrevet av kinehau 06:58 Arkivert i Sør-Afrika Tagged backpacking Kommentarer (0)

(Innlegg 21 - 25 av 34) Forrige « Side 1 2 3 4 [5] 6 7 » Neste