Reiseblogg fra Travellerspoint

mars 2011

Amazing Thailand!

- Nyhet! Gitte besøker x-plore sine frivillighetsprosjekter i Thailand!

sunny 30 °C

Etter min fantastiske jobbreise til Kambodsja gledet jeg meg enormt til å fortsette eventyret i nabolandet, Thailand.
Jeg har vært i Thailand før, men da besøkte jeg Bangkok og den sørlige delen av landet. Reiseruten på denne turen var derimot helt ulik, dessuten hadde jeg en totalt annerledes agenda!
Nå skulle ferden gå til nye frivillighetsprosjekter i Thailand som x-plore tilbyr i disse dager! Prosjektene våre er henholdsvis i Singburi og Chiang Rai. Singburi ligger ca 2.5 timer nord for Bangkok, og for å komme til Chiang Rai må en reise i hele 12 timer med buss. I Singburi besøkte jeg forskjellige sosiale prosjekter, deriblant barnehjem og skoler der frivillige har mulighet til å jobbe som engelsklærer. Markus fra vårt svenske kontor reiste til Chiang Rai for å oppleve Akhafolket helt i nord. Vi har hatt en herlig tur, og jeg gleder meg til å sende frivillige til prosjektene våre!:)
8DSC03113.jpg
DSC03103.jpg
DSC03093.jpg
teaching.jpg
DSC03074.jpg
hilltribe_13.jpg

Thailand har virkelig masse å by på. Jeg fikk selvsagt erfare fler kontraster på denne turen sammenlignet med min første tur til Thailand. Jeg får begynne å fortelle fra dag en!

Where you go? Where you go? Where you go? Kan du høre de? Har du landet i Bangkok enda? Lukk øynene og forestill deg at en stor gjeng taxisjåfører venter spent på å ta deg imot i de svært så fargerike taxiene sine. Where you go? Where you go? Gule, rosa, lilla, blå, orange, grønne taxier. De vil bringe deg dit du vil, når som helst, hvor som helst, for nesten ingenting som helst! På en bisard, rar og komisk måte syns jeg taxisjåførene skildrer hvorfor 14 millioner mennesker reiser på ferie til Thailand hvert år! Taxisjåførene står der med store smil om munnen og represtenterer dermed thaifolkets genuine vennlighet. Thailand er i likhet med Kambodsja smilets land! Fargene representerer alt landet har å by på av mangfold i form av kultur, mat, natur, kaos (!) og impulser samt de vakre orkideene som gror vilt rundt i landet! Okei, kanskje det blir litt crazy å trekke denne sammenligningen. Men, det passer bra- for Bangkok og Thailand er rimelig crazy!:)

DSC03128.jpgDSC03224.jpg
DSC03473.jpg
DSC03045.jpg
DSC03209.jpg

Bangkok. FOR en by. Jeg finner ikke ord som strekker til for å beskrive dette stedet. Første dagen tok samarbeidspartneren vår meg med ut på en fem timers sykkeltur. En perfekt måte å se byen på. Grunnen til det er at det simpelten er umulig å se denne byen fra en buss eller bil. I Bangkok snakker man ikke om de timene hvor det er rush trafikk, men heller om de timene da det ikke er det. Og dette er tilfellet kun rundt midnatt! Så, sykkelen var et supert transportmiddel for sightseeing. Vi ble tatt med inn i de mørkeste (skumleste!) smug til grønne suburbs der vi kun hørte idyllisk fuglesang fra åkrer fulle av morning glory planter. For de som ikke kjenner til denne planten så er den veldig populær å bruke i vegetariske retter. Utrolig god! Det var nesten ikke til å tro at vi befant oss i samme by.
Jeg fikk også være med på båttur der vi fikk oppleve hvordan menneskene bor langs elven i Bangkok samt se litt av hva Thailand har å by på av wildlife! Som dere kan se er Bangkok også en by som er preget av fattigdom, og mange har nesten ingenting. Elvene er FULL av Catfish, men ikke tro at fisken kan spises. Fisken er hellig, og dersom du livnærer deg av denne betyr det ulykke! Du ønskes derimot hell og lykke dersom du mater fisken, så jeg valgte å gå for sistnevnte!

DSC03006.jpg
DSC03022.jpg
DSC03025.jpg
DSC03028.jpg
DSC02981.jpg
DSC02991.jpg
DSC02996.jpg

Samme ettermiddag satte jeg meg på bussen- retning Singburi. Det er som sagt i denne byen de fleste prosjektene våre ligger. Programmet vårt til Thailand er helt nytt, og jeg gledet med vilt! I Singburi har du som frivillig mulighet til å jobbe på barnehjem eller på skole. I likhet med noen prosjekter i Kambodsja fungerer enkelte skoler også som barnehjem. Det er et stort problem at barn og unge ikke går på skole. Barna kommer fra svært vanskelige forhold der skolegang ikke er aktuelt fordi de må være hjemme å hjelpe til for å holde husholdningen i gang. Som et resultat har ikke disse barna mulighet for å tilegne seg ny kunnskap på skolebenken, og dermed blir framtiden deres svært snever. I verstefall har barn blitt forlatt av fattige foreldre som ikke har mulighet til å ta seg av barna sine.

Det var mange frivillige som var på plass da jeg besøkte Singburi, både nye og noen litt mer drevne. Jeg kom rask i prat med disse, blant annet en 18 år gammel jente fra Storbritannia og et eldre par i fra Sverige. Jeg syns det er flott at flere generasjoner møtes på denne måten. Uten tvil vil aldersforskjellen bidra til at opplevelsene vil være noe annerledes, og dette byr på mye lærdom! Jeg fikk mulighetene til å besøke flere skoler og barnehjem da jeg var i Singburi. Jeg merket fort at arbeidsoppgavene til de frivillige også er utenfor klasserommet. Det er like viktig med lek og morro som å lære i klasserommet. Dessuten bidrar de frivillige med vedlikehold av skolene og barnehjemmene.
Slikt arbeid er utrolig nyttig da det hjelper barna til å ha en hyggelig og barnevennlig tilværelse rundt seg. Et godt eksempel på dette er da en gjeng med frivillige bestemte seg for å male toalettene til jentene. Før var det kun kjedelige grå vegger her med betonggulv. Fliser og farger utgjorde en kjempe stor forskjell. Budskapet er at all hjelp er gull verdt.

DSC03104.jpg
DSC03101.jpg
DSC03100.jpgDSC03098.jpg
DSC03108.jpg
DSC03092.jpg

Den første uken som frivillig i Singburi vil bestå av en introduksjonsuke. Denne orienteringsuken er viktig slik at du har mulighet til å bli bedre kjent i og rundt Singburi. Ikke minst være sammen med andre frivillige som er i samme situasjon som deg selv. Det er enormt mye spennende å oppleve. Singburi er en liten koselig by omringet av rismarker så langt øyet kan se. De frivillige bor på et senter som minner mye om et gjestehus der man deler rom med andre frivillige. Alle måltider er inkludert.

eco_centre_3.jpg
Singburi er blant annet svært kjent for nydelige templer og Buddah statuer, og i løpet av denne uken besøker dere disse.
DSC03121.jpg
DSC03122.jpg
DSC03131.jpg
DSC03126.jpg
DSC03149.jpg

Den første kvelden blir de frivillige tatt imot med en velkomstdans fremførst av barna som går på noen av de skolene dere vil komme til å jobbe ved. De var så flinke, og stolte som haner hele gjengen! Vi måtte bli med på et par danser for å vende oss til thailandske rytmer!
DSC03058.jpg
DSC03071.jpg
DSC03077.jpg

I løpet av introduksjonsuken ble jeg også tatt med til en by som heter Lop Buri, apenes by! DETTE var komisk! Jeg fikk beskjed om å la vesken være hjemme fordi apene er smarte lommetyver! Et realt sjokk ventet da vi kjørte inn i byen. Aper OVERALT! De er hellige, og det er strengt forbudt å jage de noe sted. De er jo innmarri søte, man får lyst til å kose med de! Likevel, de er ville dyr så man skal være litt forsiktig rundt de. Er man fra Thailand og vandt til apene kan man ta seg friheten til å være kose mer enn andre!
DSC03170.jpg
DSC03187.jpg
DSC03190.jpg
DSC03191.jpg
DSC03189.jpg

Den siste uken min i Thailand var jeg så heldig at jeg fikk sjekke ut Koh Samet også. Det er en liten øy der de frivillige kan velge å ha et lite opphold på slutten av sin tid som frivillig. Her jobber man altså ikke. Her skal man kun slappe av! OG det er definitivt en øy det IKKE er vanskelig å gjøre akkurat det. Det er en liten øy cirka 3 timer øst for Bangkok. Derfor er det relativt lett å komme seg hit. Nydelige hvite strender behandlet meg svært så godt.
DSC03481.jpg
DSC03489.jpg
DSC03476.jpg
DSC03266.jpg
DSC03456.jpg

Jeg har virkelig fått boltre meg med opplevelser på denne turen. Det har vært veldig innholdsrikt å få besøke forskjellige prosjekter, og dermed kjenne en bekreftelse på at de frivillige trives og er fornøyd. Jeg har sett store øgler på størrelse med krokodiller, vandret inn i jungelen på leting etter elefanter, blitt omringet av aper i apenes by Lop Buri og blitt matet av munker! Ok, så turte jeg aldri å ri på elefant, men Markus tok seg av den biten! Han så noe blek ut de første minuttene, men han var mye mye tøffere enn meg gitt! Men, jeg skal manne meg opp til elefanttur neste gang jeg reiser nedover!
0DSC03313.jpgDSC03163.jpg
DSC03247.jpgDSC03417.jpg

Ta steget ut du også, og meld deg på vårt helt nye program til Thailand!

Skrevet av SirenL. 07:16 Arkivert i Thailand Tagged thailand frivillig arbeid frivillighetsarbeid goxplore x-plore Kommentarer (1)

Welcome to Cambodia- it is going to be a bumpy ride!

- Gitte besøker x-plore sine frivillighetsprosjekter i Kambodsja.

sunny 30 °C

En bitende kald vinterdag i januar 2011 ble plutselig forvandlet til en eksotisk (svært varm!) og utrolig opplevelse da jeg reiste til Kambodsja for å besøke samarbeidspartneren til x-plore, og forskjellige frivillighetsprosjekter der nede. For en drøm! Jeg gledet meg veldig til å se de frivillige 'i aksjon' og ta del i deres opplevelser i denne rollen. Det har vært mange positive tilbakemeldinger på programmet vårt til Kambodsja, derfor så jeg virkelig frem til dette. x-plore har prosjekter i og utenfor Siem Reap der du som frivillig kan jobbe som engelsklærer i 2-12 måneder.

Kambodsja har alltid vært mystisk for meg. En del av Asia som ikke har vært utforsket, men som jeg så gjerne har hatt lyst til å oppleve. Kjøre Tuk Tuk fort på hullete veier, og ha blåmerker i lange tider etterpå. Krasj, bang, dobbeltvindu. Oppleve et av verdens syv underverker, nemlig Angor’s templer i soloppgang. Kambodsja’s stolthet! Vandre rundt på markedene, ta til meg luktene, smakene og fargene samtidig som jeg tenker: hva er det? Og det? Og det? Skal det spises? Drikkes?

Ja, jeg gledet meg vanvittig til turen. Ville den leve opp til forventningene?
Turen begynte da jeg ble tatt i mot av vår samarbeidspartner, Interweave, på flyplassen. Der sto Theavy og Annemarie med skiltet sitt for å ta imot meg og andre frivillige fra hele verden. Flyplassen i Siem Reap er liten og koselig, så Interweave var ikke vanskelig å finne. Derfra tok de oss med i morsomme Tuk Tuk’s til Green Town Guesthouse som er ett av to steder de frivillige bor under oppholdet sitt. Et fint lite sted med utrolig vennlig betjening. Restaurant, tv og sengekøyer for den som vil ha en time på øyet:) De får også en stjerne i boka for deilig frokost og shakes om morgenen:)

GreenTown.jpg
Greentown1.jpg
Greentown2.jpg
DSC01991.jpg
DSC02271.jpg
DSC02193.jpg

Om kvelden var det duket for en felles middag sammen med alle de frivillige på Thida’s House, det andre huset der alle de frivillige bor. Dette huset er bygd kun for de, og har en utrolig hjemmekoselig stemning. Det som møtte meg da jeg kom på middag den kvelden var langbord med stearinlys i hagen og deilig hjemmelaget kambodsjansk middag. Det hang søte lykter i trærne, og jeg følte meg virkelig velkommen! Denne middagen er del av orienteringsdagene som alle nye frivillige må være med på.
Morgenen etter var jeg med på et robust informasjonsmøte for de frivillige. Utrolig viktig fordi det blir gitt masse nyttig informasjon i tillegg til at du blir godt kjent med andre frivillige som er nye akkurat slik som deg! De frivillige blir faktisk som en liten familie som spiser frokost sammen hver morgen, og finner på mye hyggelig sosialt både på kveldene og i helgene. Det er også godt å ha andre frivillige rundt seg når en har valgt å jobbe i en helt annerledes kontekst. Tatt en beslutning som innebærer å hjelpe barn som trenger det sårt. Man gjør seg opp mange tanker og spørsmål, derfor er det så bra at alle de frivillige er samlet. Jeg skjønte fort at en kommer nærme hverandre i en slik siutasjon. Opplevelsene er så utallige, og mange trives så godt at de velger å forlenge oppholdet sitt. Det var fantastisk å høre!

DSC02142.jpg
DSC02002.jpg
DSC02003.jpg
DSC02136.jpg
DSC02138.jpg
DSC02212.jpg
DSC02282.jpg
DSC02146.jpg
DSC02788.jpg
DSC02797.jpg

De neste dagene tok Annemarie og Theavy meg med rundt på noen av prosjektene de frivillige jobber ved. Blant annet besøkte jeg et landminemuseum som også driver et barnehjem og en skole på samme sted. Et utrolig fasinerende sted som virkelig trenger all den hjelpen de kan få. Jeg besøkte også tre andre skoler hvorav en av skolene også er et barnehjem. Jeg fikk virkelig sett med mine egen øyne hvor god jobb de frivillige gjør for barna. De bidrar til at fattige barn i Kambodsja får mulighet til å lære et nytt språk som igjen bidrar til at verden blir så mye mindre. Dessuten får de et innblikk i hvordan mennesker lever andre steder i verden, og lærer dermed masse om en annen kultur, levesett og verdier. Jeg ble kjempe imponert over de frivillige som tross alt kaster seg ut i en ny rolle. Noen hadde klasser på 30 elever! Det er ikke til å kjimse av, og de fortjener virkelig en klapp på skulderen for innsatsen;)

DSC02289.jpg
DSC02293.jpg
DSC02299.jpg
DSC02308.jpg
DSC02268.jpg
DSC02394.jpg
DSC02344.jpg
DSC02340.jpg
DSC02382.jpg
DSC02065.jpg
DSC02093.jpg
DSC02352.jpg
DSC02346.jpg
DSC02381.jpg

På tross av at Kambodsja er et fattig land med en svært tragisk historie bak seg finnes det alltid et stort smil i ansiktene deres! Siem Reap er en sjarmerende by som jeg trivdes veldig godt i. Det er en by en aldri føler seg ensom i. Det myldrer selvfølgelig av mennesker. Det er jo slik at en ikke skulle tro at det gikk at å møte på kjentfolk i en by som denne. Men det finnes jo alltid unntak! Midt i Siem Reap’s gater skulle jeg jammen treffe på kjentfolk og samtalen lød som følger: NÆ? Du her? HÆ? Du her? Hva i all verden? Hvordan? Hvorfor? FÅ en klem!! Gjensynsgleden var stor!
172332_101..13758_o.jpg

Dagen etter var jeg fortsatt målløs over møtet med Anna, og siden vi hadde oppdatert hverandre ut i de små nattetimer tenkte jeg det skulle bli hardt å stå opp dagen etter. Men lørdag morgen var det mystikk og Angkor Wat som sto på plakaten, derfor spratt jeg opp av sengen. Klokken 05.00 tutet Tuk Tuk’en utenfor Green Town Guesthouse i nattens mulm og mørke. Som en del av introduksjonsdagene reiser alle de nye frivillige ut til Ankor Wat sammen. Det var en helt magisk følelse å se Ankor Wat i soloppgang. Det er vanskelig å forestille seg at ruinbyen Ankor faktisk er større enn Vatikanstaten og mer enn 1 million mennesker bodde her. Som sagt er Ankor Wat det mest fremtredende nasjonale symbolet i Kambodsja, og hver dag flommer det turister for å besøke templene. HUSK å ha på deg gode sko samt fullt batteri på kamera! Bildene nedenfor fanger ekstakt hva vi så. Vakkert!

Ankor Wat

Ankor Wat


DSC02496.jpg
DSC02622.jpg
DSC02942.jpg
DSC02777.jpg
DSC02967.jpg
DSC02713.jpg

Tiden min i Kambodsja gikk så altfor fort, plutselig vendte jeg snuten hjemover igjen. Konklusjonene er uten tvil klar- jeg SKAL tilbake hit. Jeg ble enormt glad i dette stedet, og anbefaler programmet vårt til Kambodsja på det sterkeste. Du vil få en opplevelse for livet!

Skrevet av SirenL. 05:57 Arkivert i Kambodsja Kommentarer (0)

(Innlegg 1 - 2 av 2) Side [1]