Reiseblogg fra Travellerspoint

Shamwari

Lion Breeding, Kids & Lions og Medical & Lions i Zimbabwe

sunny 27 °C

Sammen med min kollega fra Sverige satte jeg kursen mot Lion Breeding, Kids & Lions og Medical & Lions-prosjektene. Omtrent akkurat ett år etter at jeg jobbet som frivillig på Kids & Lions selv skulle jeg igjen få hilse på mine venner i Zimbabwe. Shamwaris!!

Med glede i hjertet og et smil om munnen kunne jeg konstatere at prosjektet var akkurat like flott som jeg husket at det var. Afrika generelt, og disse prosjektene spesielt, har gjort et uforglemmelig inntrykk på meg. Med åpne armer og et stort smil kom Dan i mot meg og ropte på gebrokkent norsk; “Siiiiiren, Waschera??!” Ååå, det var sånn en god følelse å være tilbake igjen og en bedre velkomst enn det kunne jeg ikke fått.

Det flotte med gården er den positive energien som omkranser området. Fordi det er tre prosjekter som holder til på samme sted så er det mange frivillige der. Det blir det sosialt og hyggelig av. Etter selv å ha fått velge hvem av løvene vi ønsket å gå første løvetur med så bar det ut i bushen. Vi skulle få gå med 2L’s (Lewa og Laili), som jeg hadde jobbet med over en to ukers periode i påsken for ett år tilbake. I fjor var de små og nå var de sannelig meg blitt store. Veldig store, men fortsatt like lekne og sosiale.

IMG_9483.jpgIMG_9455.jpgIMG_9452.jpg

Turen skulle vise seg å bli veldig interessant og en jeg aldri kommer til å glemme. En død kobraslange på rundt 4 meter hadde blitt funnet i nærheten av Boma’en til elefantene. Den hadde spist en hel impala og samtidig svelget en flere meter lang pinne. Pinnen stakk fortsatt ut av munnen på slangen og var nok grunnen til at slangen hadde dødd. Pinnen hadde nok stukket hull på innvollene og dermed tatt livet av den. Forfjamset og ganske overrasket stod vi frivillige bare en meter unna og kunne se naturens gang på nært hold. Spente stod vi rundt slangen og lurte på om Laili og Lewa ville vise interesse for den og kanskje til og med driste seg til å smake på den. Meningene var delte, men sannelig fikk vi se det jeg vil kalle tidenes mest absurde situasjon! Å stå en god meter fra de to løvene på halvannet år og se på at de spiste seg gjennom buken på slangen for så å fortære den døde impalaen etterpå var uforglemmelig. Jeg kunne konstatere at mitt tredje opphold på gården kom til å bli minnerikt og full av opplevelser.

IMG_9317.jpgIMG_9324.jpgIMG_9328.jpgIMG_9332.jpg90_IMG_9335.jpg

Gården består av tre ulike delprosjekter; Lion Breeding, Kids & Lions og Medical & Lions. Forskjellen på de tre prosjektene på gården ligger i at Lion Breeding frivillige jobber med dyrene i ukedagene, mens kids & lions og medical & lions frivillige jobber med barn og på klinikker i ukedagene. Alle er sammen på gården i helgene og får ta del i aktivitetene med dyrene. Fordi man bor så tett og opplever magiske ting sammen blir ofte tett vennskap knyttet.

IMG_9295.jpgIMG_9297.jpgIMG_9387.jpgIMG_9395.jpgIMG_9556.jpgIMG_9553.jpgIMG_9349.jpgCamilla ble ganske så solbrent

Camilla ble ganske så solbrent

Camilla og jeg fikk være en hel dag på Mkoba Policlinic. Flere tusen mennesker er tilknyttet denne klinikken og de frivillige får assistere på de ulike avdelingene. (Bla. annet Maternity Ward, TB, OP og HIV/AIDS consultations). Som frivillig jobber man i utgangspunktet som assistent og man trenger ikke nødvendigvis noen utdannelse innen helse for å få jobbe på klinikkene. Man kan hjelpe til med blant annet å veie babyer, registrere tall, telle tabletter, delta på konsultasjoner, delta på vaksinering og delta på fødsler. Det var ingen babyer i sikte på fødestua de timene vi var innom, men vi fikk prøve oss litt i de ulike avdelingene. Det var spesielt artig å se to av goxplore sine frivillige “in action”. Begge jobber som sykepleiere hjemme i Norge og hadde derfor tatt med seg både uniform og navneskilt. Har man ikke det er det viktig at man kler seg respektabelt slik at man ikke støter noen i lokalsamfunnet. Det er spesielt viktig at man dekker til knær og skuldre. Agnethe var i gang med å ta blodtrykket til de gravide kvinnene, mens Grethe målte høyden.

IMG_9501.jpgIMG_9502.jpgIMG_9503.jpgIMG_9497.jpg

Etter en lang dag på klinikk var det dags for en ny utfordring på førskolen Mickey Mouse Club. Med 180 barn fordelt på to små klasserom og et ikke altfor stort uteområde så var jeg glad jeg kom forberedt; uthvilt og full av energi. Påskehøytiden var rett rundt hjørnet så de norske frivillige hadde derfor bestemt seg for å dramatisere et utdrag av påskefortellingen hvor Jesus brødfør tusener av mennesker med kun noen få brød og fisk. Vi ble alle satt i sving og barna syns det var artig. De forstod nok ikke så mye av fortellingen på engelsk, men lyste opp når de fikk det gjenfortalt på det lokale språket Shona. Etter vår “skuespiller”-debut var det rett i gang med lek og moro ute før dagen ble avsluttet med te og mat inne. En utrolig givende, morsom og en smule slitsom dag!!

IMG_9524.jpgIMG_9532.jpgIMG_9537.jpgIMG_9544.jpgIMG_9545.jpg

Etter en livsendrende opplevelse på guttebarnehjemmet i Mkoba i fjor gledet jeg meg som en unge til å besøke dem igjen. Med besøk av frivillige gjennom året som hadde gått hadde mye blitt gjort og livskvaliteten hadde blitt mye bedre. De hadde nå nok mat, fått piggtrådgjerde rundt eiendommen, elektrisitet, skolepenger til alle barna og et “chicken project”. Guttene smilte og gleden var stor da de ble invitert til Lion Breeding-gården på sportsdagen som alle de frivillige ville arrangere for dem. Med opplevelser som å sitte på elefanter, se løver for første gang og delta i masse artige aktiviteter (potetløp, sekkeløp og fortball konkurranse) ble det en dag de sent vil glemme. Det ble en uforglemmelig dag for alle oss frivillige også.

IMG_9399.jpg90_IMG_9406.jpg90_IMG_9359.jpg90_IMG_9355.jpgIMG_9423.jpg90_IMG_9428.jpg

Det er vanskelig å sette ord på hvor fantastisk disse prosjektene er. Man må oppleve det selv for å kunne forstå hvilken glede det er å være en del av noe så fantastisk. Afrika er magisk!!

Skrevet av SirenL. 05:45 Arkivert i Zimbabwe

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Kommentarer

ÅÅ! Høres helt fantastisk ut! Jeg skal jobbe på Kids and Lions i Zimbabwe denne sommeren! Nå gleder jeg meg enda mer! Dette blir en uforglemmelig reise :)

fra Tuve H.E.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn