Reiseblogg fra Travellerspoint

South Africa - here I come!

24.05.2005 - 16.06.2005

sunny

Avreise og forventninger

Etter å ha tilbudt programmer i Sør-Afrika i en periode, bestemte vi i x-plore oss for at en av oss burde reise til landet vi hadde hørt så mye spennende om. Det ble bestemt at jeg, Kine, var den som skulle reise siden jeg har ansvaret for programmene i den sørlige delen av Afrika.
Målet med reisen var å treffe samarbeidspartnerne våre, besøke noen av prosjektene og bli kjent med The Rainbow Nation, som Sør-Afrika kalles.

Sør-Afrika er et land som de fleste av oss har hørt mye om, blant annet på TV og på skolen. Landet har vært kjent for sitt tidligere Apartheid-styre, Nelson Mandela, løver og elefanter for å nevne noe! Mindre kjent er de flotte strendene, de vennlige menneskene, og de vanvittige kontrastene som landet kan by på.

Jeg reiste alene avsted en tirsdag ettermiddag i slutten av mai 2005, og må innrømme at jeg hadde endel sommerfugler i magen! En reise verden rundt med x-plores Australia-program til tross: Dette var definitivt eksotisk!

Ankomst i Cape Town

IM000219.JPG

Etter 15 timers reisetid kom jeg frem til Cape Town. Været var flott, og jeg kunne se Table Mountain allerede fra flyplassen. Etter litt venting gikk turen til Ashanti Lodge, der deltakerne på Volunteer South Africa og Work & Travel South Africa bor den første uken (se bilde). Jeg var veldig spent på hvordan hostellet så ut, men her ble forventingene absolutt innfridd! Stedet likner et gammelt herskapshus, men fargerikt, sikkert og med svaiende palmer på utsiden. De har også et svømmebasseng i bakgården, noe jeg sikkert hadde benyttet meg av dersom det hadde vært varmere i været når jeg var på besøk.

Guidet tur i sentrum
Klokken elleve skulle gruppen samles, inkludert meg og to av x-plores deltakere. Gruppen besto av unge mennesker fra USA, Canada, Norge, Nederland, Tyskland og Sveits, og ble snart en sammensveiset gjeng.
Dagen gikk med til guidet tur i byen ledet av Clyde, en av de ansatte hos SASTS. SASTS står for South African Students' Travel Service, og de driver blant annet å hjelpe unge mennesker i forskjelllige land med å jobbe som frivillige i Sør-Afrika. x-plore har samarbeidet med SASTS siden januar 2005, og de tar imot ca 250 frivillige i året.
Den guidede turen var veldig bra, og ga alle et viss peiling på hvor de forskjellige tingene i byen befant seg. Blant annet ble vi vist postkontor og busstasjon, noe som var veldig nyttig i ettertid. I tillegg så vi parker og parlamentsbygningen.

Orienteringsmøte med Marina og Nadia
Etter den guidede turen gikk turen til SASTS sine kontorer, og alle deltakerne fikk møte Marina og Nadia. Marina og Nadia er de to som jobber med å hjelpe alle de som kommer til Sør-Afrika for å jobbe, og er kjempehyggelige. De gjør virkelig alt for at de som kommer til landet deres skal trives!
Orienteringsmøtet var veldig informativt. Alt som en lurer på i forbindelse med kulturforskjeller, detaljer om vertsfamilien, jobbmuligheter osv blir snakket om her!

Tur til Kapp det gode håp

IM000246.JPG

Dagen etter at jeg kom til Sør-Afrika, var jeg med gruppen på en dagstur til Cape Point og Kapp det gode håp, som er det mest sørøstlige punktet i Afrika. Neste stopp Antarktis! Merkelig å tenke på at en er så langt sør, vi nordmenn er jo vant til at det er Nordpolen som er nær.

Bussjåfør og guide John hentet oss utenfor Ashanti tidlig på formiddagen og kjørte innom flere små landsbyer på veien til Cape Point. John er virkelig en morsom type, han får alle til å smile og føle seg velkomne. Turen gikk med en liten minibuss, som er et karakteristisk kjøretøy i Sør-Afrika. Her er det plass til alle som får trykket seg inn i kjøretøyet! I den bussen John eide, var det imidlertid satt av et sete til hver person på turen.

Cape Point var virkelig en opplevelse! Ikke bare fordi det ligger flott til, men også fordi det er hjemmet til en gjeng med bavianer. Se opp og hold på veskene! Disse dyrene kjenner lukten av mat lang vei, og vet at turister gjerne har mat i sekkene sine. Vi ble på det sterkeste anbefalt å ikke ta med oss vesker og sekker opp til utsiktspunktet, noe som i ettertid viste seg at hadde vært lurt! John fikk seg en god latter...

På veien tilbake til Cape Town kjørte vi over Chapman's Peak, som er en spektakulær veistrekning som nærmest er hogget inn i fjellveggen. Vi fikk også duppet tærne i vannet, og fant ut at her kunne vi gjerne bosatt oss.

Tur til Robben Island

Robben Island er øya der mange sørafrikanske straffedømte, og da spesielt de som hadde blitt dømt for politisk relaterte ting, satt fengslet. Blant dem var Nelson Mandela, Sør-Afrikas første svarte folkevalgte president, og faren til Thabo Mbeki, som er president i landet idag.

Turen tok oss med båt ut til øya, rundt på øya med buss og inn i fengselet der Nelson Mandela satt. Det var en både spennende og intens opplevelse. Alle som virkelig vil lære om Sør-Afrikas historie bør ta en tur til denne øya. Per idag er det ingen fanger der lenger. Derimot kommer mange turister dit hver dag for å lære om de mørkere årene av Sør-Afrikas historie.

Anbefales!!

Besøk på prosjekter i Cape Town-regionen

IM000400.JPG

Jeg var med Marina i SASTS for å besøke endel av frivillighetsprosjektene i Sør-Afrika. Vi kjørte rundt og så på både endel av skoleprosjektene, et miljøvernprosjekt og et helseprosjekt.

Noen av prosjektene som vi besøkte var:

Lieftespoort School; Liten barneskole med en gjeng morsomme barn og en hyggelig "frøken". Her blir en tatt godt imot! Et menneske fra et annet land er veldig eksotisk, og alle barna ville være med på bildene!

Place of Hope; Dette er et slags krisesenter for kvinner med voldelige menn. Her får de bo sammen med barna sine til de har kommet til hektene. I tillegg læres de opp i forskjellige kvalifikasjoner, slik at de lettere kan forsørge seg selv når de kommer hjem igjen.

Leliebloem House; Dette er et senter for barn som er tatt vekk fra familiene sine av forskjellige årsaker. De både bor og går på skole på senteret, og læres opp i sport, engelsk etc.

Rondelvei Nature Reserve; Her har frivillige sjansen til å jobbe som guider, så dette prosjektet passer godt for de som har lyst til å prøve seg litt innenfor turistnærngen. I tillegg til flodhester har stedet slanger, fugler og mus.

Live to Love Centre; Dette er et kombinert sports- og HIV/AIDS opplkysningssenter. Barna blir opplyst om farene for å bli smittet, samtidig som de kan ta del i sportsaktiviteter. Det at det er sportsaktiviteter på senteret gjør det mindre tabu å bli sett når en går inn der.

Så hva er "dommen"?

Sør-Afrika har utrolig mye å by på. Det er et land med vanvittige kontraster, og en kultur så forskjellig fra den norske at jeg ikke kunne unngå å komme hjem igjen med et noe annet syn på verden. Sør-Afrika er et land som kryper inn under huden på en, og mange som jeg har snakket med sier at de definitivt skal tilbake igjen. Det er noe spesielt ved landet som er vanskelig å sette fingeren på, men som gjør at de fleste som har vært der sverger på at de en dag skal tilbake. Jeg følger deres eksempel; 2. november 2006 vender jeg nesen mot Cape Town for andre gang! Må ha det, bare må ha det....

Skrevet av kinehau 06:15 Arkivert i Sør-Afrika Tagged backpacking

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn